Vem är Elon Musk?

Elon Musk är förmodligen en av de mest intressanta och excentriska miljardärer som finns. Hans liv ser väldigt annorlunda ut jämfört med andra miljardärer, ändå har han blivit en av världens rikaste män. Framgången har inte gått helt smärtfritt, initialt förekom diverse strider om ledarskapet och Elon var vid fler tillfällen ansedd som oerfaren och oprövad.

Senare har han snubblat kring reglerna om hur man kommunicerar kring börsbolag och han har blivit prickad för kurspåverkande felinformation kring Tesla.

Men Elon har besegrat alla motsättningar och blivit världsledande inom flera industrier, bland annat elbilar och rymdteknologi trots hans enkla start som hobbyprogrammerare i Sydafrika.

Elon Musk

Elon Reeve Musk som han egentligen heter är född 1971 i Sydafrika, mitt under apartheid. Hans far var en sydafrikansk ingenjör medan hans mamma var en kanadensisk modell. Föräldrarna skiljde sig tidigt under hans barndom och därefter tenderade Elon att tillbringa mest tid hos sin far i Sydafrika.

Elons familj sägs ha varit väldigt förmögen under hans uppväxt. Utöver faderns ingenjörsjobb har han även varit delägare i en lönsam smaragdgruva.

Barndomen

Under hans barndom hade han tillgång till en Commodore VIC-20, en av de första hemdatorerna. Med den här datorn började hans intresse för teknologi. Vid tioårsåldern lärde han sig att programmera i språket BASIC.

Redan när han var tolv år sålde han sitt första tv-spel ”Blasar” till en PC-tidning. Elons intressen ledde till att han blev mobbad under sin barndom. Han blev mobbad såpass grovt att han behövde bli inlagd på sjukhus vid åtminstone ett tillfälle.

Vad studerade Elon Musk på universitetet?

Eftersom Elons mor var kanadensare lyckades han få kanadensiskt medborgarskap. Tack vare det kanadensiska medborgarskapet kunde han emigrera till Kanada och senare Amerika, där kunde han kunde skaffa sig en akademisk examen.

Först studerade han till en kandidatexamen i fysik och efteråt en kandidatexamen i nationalekonomi. Vid 25-års ålder hade entreprenören redan två examina. Han fortsatte sin utbildning i materialvetenskap på Stanford, men slutförde aldrig utbildningen.

Hur många företag äger han?

Elon har varit involverat i ett flertal privatföretag. Bland annat:

 • Zip2
 • X.com
 • Space Exploration Technologies
 • Tesla, Inc
 • SolarCity
 • Neuralink Corporation
 • The Boring Company

Elon har samlat på sig stor erfarenhet av att driva privatföretag under hans långa karriär. Dock, är det främst tack vare Elons involvering i Zip2 och X.com som han kunde börja bygga sin förmögenhet. Båda privatföretagen köptes nämligen upp för flera miljoner tidigt i hans karriär. Zip2 grundade han 1995 och sålde till Compaq 1999. Hans nästa affärsverksamhet, X.com, grundade han 1999 och sålde tre år senare till eBay för flera miljoner.

Teknologin som ska förändra världen: Starlink Elon Musk

Förmodligen är Elon mest känd för SpaceX, ett rymdföretag som bland annat är känt för att vara det första privatföretaget att ha skickat en bemannad rymdfarkost till den Internationella rymdstationen. Det här privatföretaget är även känt för deras produkt Starlink, en satellitkonstellation som kan förse hela jorden med snabb internetuppkoppling.

Starlink blev nyligen uppmärksammad i media då Elon skänkte Starlink system till den Ukrainska armén för att hjälpa dem motverka Rysslands invasion av Ukraina. Vissa har varit kritiska till detta beslut då de anser att Elon tar en stor risk när han utmanar Putin.

Har Elon Musk fru och barn?

Elon har haft ett flertal kända förhållanden. Hans första fru, Justine Musk, träffade han i Kanada. Tillsammans har de sex barn. Deras först barn tillsammans föddes 2002 men dog tragiskt efter bara tio veckor.

Två år senare födde Justine tvillingarna Griffin och Xavier Musk via in vitro-fertilisering. Småningom kom även trillingarna Kai, Saxon och Damian. Även trillingarna, också kända som ”the triplets”, var födda via in vitro-fertilisering. Efter åtta år av äktenskap så skiljde sig Elon och Justine året 2008.

Enbart några månader efter skilsmässan så träffade Elon den brittiska skådespelerskan Talulah Riley. Efter ett år tillsammans gifte dem sig i september 2010. Ett år senare skiljde dem sig, bara för att gifta sig igen 2013. Elon och Talulah skilde sig för andra gången året 2016 och har inte varit tillsammans igen sen dess.

Elons förhållande med Amber Heard

Under 2017 dejtade han skådespelerskan Amber Heard i flera månader. Detta var kontroversiellt eftersom hon har blivit anklagad för att ha varit i ett förhållande med skådespelaren Johnny Depp under den här tiden. Amber Heard blev nyligen uppmärksammad i media eftersom hon blev stämd av hennes före detta make, Johnny Depp. Media spekulerade att Elon Musk skulle vittna under rättegången, men det skedde inte.

Elon Musks relation till Grimes

Under maj 2018 så avslöjades det att Elon var tillsammans med den begåvade kanadensiska sångerskan Grimes. I maj 2020 födde Grimes en son som fick det annorlunda namnet ”X Æ A-12”. Det var Grimes första barn och Elons sjunde barn.

Sonens namn kom till att bli uppmärksammat i media, eftersom det var förhållandevis unikt. Tillsammans hade de även en dotter född under december 2021som de nyblivna föräldrarna döpte till ”Exa Dark Sideræl”.

Vad heter alla Elon Musks barn?

Under dem senaste åren har Elon har blivit ökänd för att ge hans barn namn som anses udda eller excentriska. Härav följer en lista på alla hans barn och deras namn.

 • Nevada Alexander
 • Kai
 • Saxon
 • Damian
 • Xavier
 • Griffin
 • X Æ A-12
 • Exa Dark Sideræl

Hur mycket pengar har Elon Musk?

Elon Musk är en av världens mest kända affärsprofiler, tillika just nu världens mest förmögna person. Men hur kom han hit? Till skillnad från Bill Gates och Jeff Bezos som båda skapat sina livsverk, Microsoft och Amazon, från idé till världsledande privatföretag genom idogt arbete och vidareutveckling, tycks Musk istället ha en enastående affärsnäsa för vad som ligger i tiden inom vitt skilda affärsområden och privatföretag.

Genom en tidig investering kombinerad med en injektion av enorm kreativitet och framsynthet har Musks bolag dragit till sig andra investerare och han har på så sätt fått loss kapital för större och större investeringar.

Här är huvuddragen i Musks rekordsnabba investeringsresa:

 • 1995 startar Elon och hans bror web-företaget Zip2 som skapade en interaktiv city guide som man sålde till tidningskoncerner. Företaget köptes upp av Compaq 1999 och Elons andel var värd 22 miljoner dollar.
 • Samma år, 1999, grundade Musk bolaget X.com, en av de första nätbaserade bank- och betalningslösningarna på marknaden. 2001 döptes bolaget om till Paypal och köptes 2002 av eBay. Elons andel blev över 175 miljoner dollar.
 • Redan 2001 hade Musk blivit intresserad av rymden. Efter några olika försök att etablera sig i rymdprojekt kom han att investera dryga hälften av sin senaste vinst i bolaget Space Exploration Technologies, med målet att bygga prisvärda raketer för kommersiellt bruk. Eventuellt vann rymdföretaget ett prestigefyllt kontrakt med NASA om att utföra serviceturer till den internationella rymdstationen.
 • 2004 investerade Musk också något blygsammare sex miljoner dollar i bolaget Tesla som utvecklade el-bilar. Han tog plats i styrelsen och 2007 blev han också bolagets CEO. Småningom lyckades Tesla exklusiva producera en el-bil för massmarknaden. Elon investerade ytterligare i bolaget. På grund av börsintroduktionen 2010 har aktien stigit väsentligt. Tesla är idag det högst värderade bilindustribolaget i världen. Numera har Tesla även börjat bygga robotar och de förväntar sig att ha en humanoid robot på marknaden sent 2022.
 • Från idéerna kring fossilfri energi skapade Musk med flera Solar City, idag den dominerande leverantören av solceller i USA.

Utöver dessa investeringar har Elon även investerat en del privat, den totala summan pengar han äger är därför oklart men han anses innehava flera hundratals miljarder dollar.

Vad är Elon Musks net worth?

Återkommande nyinvesteringar baserat på tidigare vinster har tagit Elon till en av världens rikaste. Förmögenheten finns primärt i form av aktier i hans bolag. Det är svårt att veta den exakta summan, men han är utan tvekan en av de rikaste människorna i världen. På grund av Elons smarta investeringar beräknas hans net worth vara runt 268 miljarder dollar.

Elon Musk försöker köpa Twitter

Tidigt under 2022 gjorde Elon det tydligt att han var intresserad av att köpa Twitter. Han berättade nyligen att han har lagt ett bud på 430 miljarder kronor. Twitters styrelse och övriga aktieägare såg negativt på Elons försök att köpa företaget och beslutet attraherade både kritik och beröm på sociala medier.

Köpet har dock inte gått igenom ännu, så Elon äger inte Twitter i skrivande stund. Förvirringen kring vare sig Elon äger företaget eller inte skapade en kontrovers på Wikipedia då wiki moderatorerna inte visste om de skulle ändra hans titel till ”ägare av Twitter” eller inte.

Varför skrev Escobar till Elon på Twitter?

Elon Musk har själv haft en del kontroverser på internet. Den ökända knarkkungen Pablo Escobars bror bråkade med Elon på Twitter under Juli 2019. Anledningen till grälet var att brodern anklagade Elon för idéstöld då hans privatföretag, The Boring Company, sålde en typ av eldkastare som Escobar familjen har skapat.

Elon besvarade anklagelserna på internet med något som har blivit en ökänd Twitter quote, ”It’s not a Flamethrower, Mr Escobar”. Han hänvisade även till webbsidan för The Boring Company där det står att produkten inte är en riktig eldkastare. Utöver Escobar har Elon även bråkat med grupper såsom anonymous på Twitter.

Elon Musk på Saturday Night Live

Under Maj 2021 valdes Elon Musk som host för underhållningsprogrammet SNL. Hans framträdande var bespetsat av många kontroverser. En av dem var att han började hans tal med att hävda att han var den första programledaren att öppet ha asperger, något som inte är sant.

Elon gick vidare med att skämta om ”dogecoin”, en slags crypto, som till följd av hans uttalande sjönk drastiskt i värde. En cryptovaluta är en sorts digital valuta som ska möjliggöra betalningar på internet mellan två parter, utan involvering från en bank eller dylikt, den mest kända cryptovalutan är förmodligen Bitcoin.

Hans deltagande på tv-programmet blev hårt kritiserat och vissa ansåg att det var ett av de sämre SNL episoderna och vissa insinuerade att han skulle ha lågt IQ eftersom han gick med på att bli så illa framställd på TV. Många tyckte att han framstod som narcissistisk då han skröt om hans uppfinningar och ambitioner att skicka folk till planeten Mars på hans egna rymdskepp.

Även Elons skådespel blev kritiserat, då han stammade och glömde hans repliker. Kort sagt så var hade hans framträdande på SNL mest en negativ effekt på hans rykte.

Frågor många undrar om Elon Musk

Har Elon Musk autism?

Kanske är det ofrånkomligt att vara okonventionell om man som Musk befinner sig utanför boxen och har idéer i extrem framkant. Han har förmodligen haft en fördel av att kunna tänka annorlunda än majoriteten.

2021 gick Elon själv ut och berättade att han har asperger, och redan som barn ansåg hans mamma att han levde i en annorlunda värld. Men många andra kompetenser och egenskaper har skapat den exceptionella och framgångsrika entreprenören.

Var bor Elon Musk?

Under maj månad skrev Elon på Twitter att han ämnade att sälja nästan alla hans ägodelar, även hans många fastigheter. Han har sedan flera år tillbaka ägt många dyra och lyxiga fastigheter i områden såsom Bel-Air och San Francisco. Just nu säger Elon att han bor i ett hus värt endast 50 000 dollar som han hyr av Space Exploration Technologies.

Har Elon Musk Sociala Medier?

Elon har erkänt att han äger ett hemligt Instagram konto men namnet på kontot håller han hemligt. Hans mest kända konto på internet är förmodligen hans Twitter konto som har drygt 96 miljoner följare.

Har Elon Musk varit i Sverige?

Under November 2020 besökte han Sverige för att träffa sin gamla kompis Ken Howery. På grund av det här besöket så fick han Covid-19 i Eskilstuna. Elon avslöjade dock att han inte blev smittad av en svensk, utan av en av amerikanerna som han hade rest med.

Varför talar folk om Elon Musks hår?

Bilder på Elon som är tagna tidigt i hans karriär ger intrycket av att han har väldigt tunt hår. Några år senare verkar hans tunnhårighet att ha försvunnit, och hans hår ser mycket tjockare och friskare ut. Många har spekulerat i att han har haft en hårtransplantation, det vill säga en operation för att öka mängden friska hårsäckar på huvudet. Detta har Elon aldrig erkänt, så det går inte att verifiera om det är sant eller inte.

Följ oss!

Prenumerera & få alla dagliga uppdateringar från oss på Technicalstuff.se!

Senaste nytt